10 Idea Bisnes Sambil Belajar (e-Book)

New 10 Idea Bisnes Sambil Belajar (e-Book)

Dalam keadaan peluang kerja yang tak banyak, apakah persediaan anda sebelum keluar dari IPT? 


Mahu berharap moga ada panggilan temuduga di mana-mana ATAU mencipta GAJI SENDIRI?


Cer baca cerita di bawah:

Kredit : https://www.aarassociates.com

Dulu, lepas graduate diploma elektrik dari UTM, Ejam ada sambung belajar under Petronas selama 6 bulan untuk persediaan jadi technician off-shore....Then, habis belajar, kena tunggu dalam masa 6 bulan...untuk panggilan. Jadi, sementara menunggu nie, Ejam tolong mak dia jual nasi lemak, so, mak dia jual belah pagi, dia jual belah petang (pacak payung tepi jalan je)..so, dia pun mula belajar masak nasi lemak kukus dan jual sebelah petang sampai malam....memula, biasa la...berapa hengget je dapat...tapi, dalam masa sebulan lebih, jualan dan mencecah RM 300 - RM 400 sehari. 


Dalam tempoh tu, tiada lagi panggilan Petronas....then saya pun tanya dia 

AAR : "Ejam, kou kalau kerja Petronas berapa dapat Gaji?"

Ejam :"Dalam RM RM 2,500 - 3,000"...(Kira tinggi la untuk grad Diploma)

AAR :"Habis tu, kalau pergi off shore berapa?"

Ejam :"Dapat la dalam RM 4,500"

AAR:"Kou meniaga, nasi lemak nie, berapa dapat sehari?"

Ejam:" RM 300 - RM 400...kekadang kalau time gaji boleh cecah RM 500 - RM 600"

AAR:" Kou tutup sehari je kan seminggu"...Ejam mengangguk..."Cuba kou kira sebulan dapat berapa kalau sehari RM 400, 26 hari dapat berapa?"

Ejam:" Dalam 10K"...

AAR :" Profit kou?"...

Ejam :"Dalam 40%, RM 4,000"...

AAR:"So, kou tak payah pergi ke laut, dapat RM 4,000 sebulan, start meniaga 4pm - 10pm, so nak pergi ke kalau dapat Petronas?" 

Ejam, termenung sambil dongak ke atas (tengah buat kira2 la tu)....

AAR:"Bang, itu baru satu gerai...kalau kou bukak gerai lain?..2,3,4...berapa profit kou dapat?"...

Ejam:" Ya la Cik Acit (nama panggilan saya utk anak saudara saya)...baik meniaga nasi lemak, tapi, boleh ke kalau nak bukak branch lain....yang ni pun baru start"...

AAR:"Tak pe, nanti aku akan tunjukkan cara"...

Then, Alhamdulillah, dia tak jadi kerja Petronas (and tak dapat pun sebenarnya).....dan terus bukak gerai nasi Lemak Kukus....

*******
eBook 10 IDEA BISNES SAMBIL BELAJAR bakal bantu anda mulakan bisnes mudah sebagai permulaan. Dengan idea-idea yang disenaraikan, anda boleh pilih untuk kembangkan secara serius dan buat duit. Silap haribulan, belum habis belajar dah boleh hantar belanja kepada mak ayah tiap-tiap bulan.

Amacam? =)

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

Free Shipping

This product qualifies for free air shipping.

0 Product(s) Sold
  • RM10.00
  • Ex Tax: RM10.00
  • Price in reward points: 10
Loading...
Loading...